(oricand puteti renunta la acceptul dat)

0
Back To Top
Subcategorii
Biblia sau Sfânta Scriptură Ortodoxia - Sfânta Tradiţie Ascetica şi mistica ortodoxă Liturgică. Pastorală. Locuri sfinte Biserica şi lumea Casa. Grădina. Medicina familiei. TURISM Cărți și jocuri pentru COPII ISTORIE-Politică-Sociologie EDUCAȚIE. Cultură. Ştiinţă. Afaceri Idei de CADOURI (reduceri 10-35%) Diverse
Descarca oferte:
Oferta cărți PDF (alfabetic)
Oferte XLS (pe categorii): Cărți / Ob.bis.
Oferta Ed.Agaton: XLS

BNR:1 EUR=4.9471 LEI   1 USD=4.6905 LEI

 

 

Dumitru Bacu
     Dumitru Bacu a scris poezii în română şi aromână, majoritatea în închisoare pe placă de ardezie şi cu praf de DDT, iar drept creion a folosit „aşchii de scândură smulse din prici, sau un fir de sârmă rupt din gardurile ce ne păzeau de furia poporului muncitor”, după cum însuşi autorul mărturiseşte.
     Înzestrat cu talent de scriitor şi poet, Dumitru Bacu a fost primul scriitor care a dezvăluit în lumea libera din Occident ororile inimaginabile ce se petrec sub Cortina de Fier, în România. În 1963 publica la Madrid cartea de proză memorialistică „Piteşti”, o oglindă cutremurătoare a tuturor ororilor şi monstruozităţilor petrecute cu tinerii elevi şi studenţi închişi în acea celebră închisoare. Cu aceasta carte, Bacu a deschis ochii Occidentului şi Exilului Românesc şi a adus o mare contribuţie la lupta dusă de Radio „Europa Liberă”, înfiinţata pentru lumea de sub Cortina de Fier.
     Dumitru Bacu s-a născut pe 14 februarie 1925, la Gramaticova, în Macedonia. Urmează şcoala primară în satul natal şi apoi cursurile secundare la Grabena şi Salonic. Îşi ia bacalaureatul la liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.
Se înscrie la Institutul Politehnic din Bucureşti. În 1949 este arestat cu un întreg grup de dobrogeni şi macedoneni din Banat. A cunoscut torturile închisorilor comuniste din Timişoara, Jilava, Gherla, de la Canal, Securitatea din Constanta, Piteşti (după terminarea reeducării), Aiud şi Securitatea din Bucureşti.
     După eliberare s-a căsătorit cu Marica Pundichi, cu care era logodit înainte de arestare. În 1958 reuşeşte să plece cu familia în Grecia şi de acolo în Franţa. Lucrează la imprimeria lui Ion Cusa, contribuind la tipărirea cărţilor din exilul romanesc.
     S-a stins din viaţă, pe 9 octombrie 1997, la Paris.
     Opera: La Madrid publică, în Colecţia „Dacoromania“, două volume de versuri: „Aiud“ (1961) şi „Ofranda“ (1963) culegere de poezii din închisori, apoi Volumul „Piteşti - centru de reeducare studenţească“ (1963, Madrid ; 1971, în engleză, Englewood, CO ; 1989, Cuvântul Românesc, Hamilton). Alte volume: „Acolo şezum şi plânsem" (1964), „Cântiti tra niagarsiri“ - Cântece de neuitat (1996, Bucureşti Editura Fundaţiei Culturale Aromâne „Dimândarca Părintească“, îngrijit şi postfaţat de Hristu Cândroveanu.)
Cartile autorului pe care le puteti cumpara de pe acest site
mobilpay visa si mastercard visa mastercard edenred

www.agaton.ro