X

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul folosirii lor.      Detalii

0
Back To Top
20% reducere la cărţile Editurii Agaton
10% reducere la cărţile tuturor editurilor
0
Moneda
50 lei = comanda minima, 13 lei = curier rapid
Subcategorii
Biblia sau Sfânta Scriptură Sfânta Tradiţie Ascetica şi mistica ortodoxă Liturgică şi pastorală Biserica şi lumea Dicţionare. Cugetări. Simboluri Acasă. Grădina. Timpul liber ISTORIE-Politică-Sociologie Afaceri.Dezvoltare personală.Drept Cultură. Ştiinţă. Filosofie. Artă Idei de CADOURI Diverse
Descarca oferte:
Oferta completă (-10%) PDF | XLS
Ed.Agaton (-20%) PDF

BNR:1 EUR=4.6346 LEI   1 USD=3.9285 LEICod HTML
Sfantul Nicolae Velimirovici

Sfântul Nicolae Velimirovici s-a născut în sătucul Lelici, din Serbia apuseană. A urmat cursurile Seminarului Sf. Sava din Belgrad, absolvind în 1905. A obţinut o bursă de doctorat la Universitatea din Berna (1908), publicându-şi teza în limba germană, în 1910; doctoratul în filosofie a fost pregătit la Oxford şi susţinut la Geneva, în franceză, pe tema Filozofija Berklija (Filosofia lui Berkeley), în 1909. La sfârşitul anului 1909 a fost tuns în monahism.
     În aprilie 1915, în timpul Primului Război Mondial, a fost trimis de către Biserica Sârbă în Anglia şi America, unde a susţinut numeroase cuvântări, luptând pentru unitatea sârbilor şi a popoarelor slave de miazăzi. La începutul lui 1919 se întoarce în Serbia și este hirotonit episcop al Jicei, în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe. În 1920 este strămutat în Arhiepiscopia Ohridei din Macedonia, unde, în 1935, a reconstruit cimitirul soldaţilor germani căzuţi în timpul Primului Război Mondial.
     În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în 1941, Episcopul Nicolae este arestat de către nazişti pe când se afla în Mănăstirea Jicia (care a fost la scurtă vreme jefuită şi dărâmată), fiind apoi închis în Mănăstirea Liubostinia (unde, după o execuţie în masă, a replicat spunând următoarele: „Aceasta este cultura germană, să ucizi sute de sârbi nevinovaţi, din pricina morţii unui soldat german?! Şi turcii erau mai drepţi...”). Mai târziu, acest „nou Gură de Aur” a fost transferat în Mănăstirea Voiloviţa (lângă Pancevo), unde a stat închis împreună cu Patriarhul sârb Gavriil Dozici, până la sfârşitul lui 1944.
     La 14 decembrie 1944, a fost trimis în lagărul de la Dachau, împreună cu Patriarhul sârb Gavriil, unde, unele surse (îndeosebi istorici ai Bisericii) consemnează că a fost întemniţat şi torturat.

     După război, părăseşte Iugoslavia comunistă şi imigrează în Statele Unite ale Americii, în 1946. Aici va începe să predea la Seminarul Ortodox Sârb Sf. Sava din Libertyville, Illinois, Mănăstirea şi Seminarul Theologic Ortodox Sf. Tihon, din South Canaan, Pennsylvania (unde a fost rector; aici a şi murit) şi Seminarul Teologic Ortodox Sf. Vladimir, din Crestwood, New York.
             A trecut la Domnul pe 18 martie 1956.

 

Cartile autorului pe care le puteti cumpara de pe acest site
Capete
Preţ:
15Ron 13.5 Ron
Vandut de
Agaton.ro
Casiana
Preţ:
9Ron 8.1 Ron
Vandut de
Agaton.ro
Cateheze
Preţ:
17.5Ron 15.75 Ron
Vandut de
Agaton.ro
Ganduri despre bine si rau
Preţ:
13Ron 11.7 Ron
Vandut de
Agaton.ro
Piramida Raiului
Preţ:
9Ron 8.1 Ron
Vandut de
Agaton.ro
Predici (Sf. Nicolae Velimirovici)
Preţ:
45Ron 40.5 Ron
Vandut de
Agaton.ro
Războiul și Biblia
Preţ:
14Ron 12.6 Ron
Vandut de
Agaton.ro
Rugaciuni pe malul lacului
Preţ:
18Ron 16.2 Ron
Vandut de
Agaton.ro
Rugăciuni pe malul lacului
Preţ:
10Ron 9 Ron
Vandut de
Agaton.ro
Suta de capete de la Liubostinia
Preţ:
7Ron 6.3 Ron
Vandut de
Agaton.ro
Talcuiri
Preţ:
17.5Ron 15.75 Ron
Vandut de
Agaton.ro
Taramul inaccesibil
Preţ:
12Ron 10.8 Ron
Vandut de
Agaton.ro
| Dictionarul vietii vesnice
Preţ:
25Ron 22.5 Ron
Vandut de
Agaton.ro
| Simboluri si semne
Preţ:
10Ron 9 Ron
Vandut de
Agaton.ro
mobilpay visa si mastercard visa mastercard PayPal Logo

www.agaton.ro