Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

0
Back To Top

Evenimente


Locul: Librăria Fereastra Sâmbetei, Făgăraș, str. Pe Vale nr.10 (Asociația Ortopraxia)

CAFEDEMIA


Hărțuirea pe internet

11 iunie 2019, ora 16.00

Invitati: Lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu


     Librăria Fereastra Sâmbetei vă invită marți, 11 iunie 2019, ora 16.00 la masa rotundă cu tema ”Hărțuirea pe internet”, având ca invitat pe Lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu, cercetător în inginerie electronică.

 

    Cu un hărțuitor ne-am întâlnit probabil cu toții în anii școlii – băiatul acela voinic, de regulă nu foarte inteligent, dar foarte conștient de puterea pumnilor, cu care îi amenință și îi terorizează pe cei mai slabi ca el. În anii din urmă, acest bătăuș și-a extins domeniul de acțiune: acum obișnuiește să pândească din spatele ecranului – și se bucură de mult mai multe rezultate...

     Hărțuirea (bullying) poate fi definită ca „acel comportament ce urmărește să producă frică, intimidare, umilire, supărare sau alte forme de vătămare unei alte persoane – fie la nivelul trupului, fie al sentimentelor, reputației sau proprietății”.

Hărțuirea online (cyberbullying) este acea formă de hărțuire în care „Internetul, telefoanele mobile sau alte dispozitive sunt folosite pentru a trimite sau posta texte sau imagini, cu scopul de a răni, umili sau sabota o persoană”.

Așadar, spre deosebire de hărțuirea „clasică”, cea virtuală se produce prin intermediul noilor tehnologii, și adesea fără ca victima să cunoască identitatea agresorului. Un studiu canadian din anul 2011 arăta că 21% dintre tinerii care au fost hărțuiți online nu au cunoscut identitatea celui care îi hărțuia. Din această pricină, ei nu puteau nici să prevină, nici să evite atacurile, ceea ce le lăsa pe victime într-o continuă stare de alertă.

O altă definiție subliniază că „fenomenul de cyberbullying constă în acte agresive pe termen lung, repetate, intenționate, realizate prin intermediul mijloacelor electronice de unul sau mai mulți indivizi, și îndreptate împotriva unei victime mai slabe”. Această definiție evidențiază trei aspecte comune atât pentru bullying, cât și pentru cyberbullying: repetiția, intenționalitatea și dezechilibrul de putere.

Dr. ing. Andrei Drăgulinescu, este lector universitar la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Universitatea Politehnica Bucureşti. De asemenea, este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” din București, promoția 2017 (șef de promoție) și autorul sau traducătorul a mai multor cărți (dintre care una, plus două traduceri, la Editura Agaton) și colaborator al revistei ”Familia Ortodoxă”.

Meniul zilei

(săptămâna 5-11 iunie 2019)

 Cărțile din Bibliotecă în legătură cu tema, care sunt la disponibile în Cafedemie (pentru lecturare) cu o săptămâna înainte de eveniment (cărțile care se găsesc și în librăria noastră au link la librărie):

  1. Captivi in internet - Jean Claude Larchet, Editura Sophia, 2018
  2. Internetul - tinerii în fata provocariiCristian Șerban, Editura Egumenița
  3. Drumul independentei. Internetul, relatiile, munca, alimentatia, jocurile, alcoolul - Piotr Dmitrievski, Editura Egumenița, 2019
  4. Dependența de computer, de jocuri, de nicotină - Konstantin V. Zorin, Ed.Sophia, 2014

 

De la eveniment:

 

 Inregistrare de la eveniment (parțială)

Continut

mobilpay visa si mastercard visa mastercard PayPal Logo

www.agaton.ro